Zaterdag 30-09-2023            Wedstrijdverslag RKTSV JO10-1 en uitslag RKTSV JO10-2

Hi allen,

Dit weekend hebben onze JO10 teams weer een knappe prestatie geleverd!! Helaas kon ik persoonlijk niet bij de wedstrijd van Team 2 aanwezig zijn, maar wat ik kan opmaken uit de groepsapp, zat er dit weekend een behoorlijk vervelende paal in de weg. We mogen weer een doelsaldo bijschrijven van 21 doelpunten voor en slechts 3 doelpunten tegen, GEWELDIG!

V.V. Schaesberg JO10-3 – RKTSV JO10-1JM: 0 – 18

Eijsden JO10-3JM – RKTSV JO10-2: 3 – 3

Volgende week is er weer een mogelijkheid voor mij om ook naar de laatste wedstrijd van fase 1 van Team 2 te komen kijken, ik verheug me er in ieder geval op.

Team 1 stond dit weekend oog in oog met de spelers en speelsters van V.V. Schaesberg die een thuiswedstrijd speelden.

Vooraf in het kleedlokaal heb ik het team even toegesproken en een hele duidelijke boodschap meegegeven:

a. Zorg voor een solide verdediging (positioneren een de juiste kant),

b. Zoek naar een vrije tegenstander bij balbezit van Schaesberg,

c. Zoek de combinatie op door een vrije medespeler te zoeken (het bekende voetballen zonder bal en de bal het werk laten doen),

d. Blijf geconcentreerd bij standaard spelhervattingen (in dribbelen, hoekschoppen etc) en zet meteen druk.

Hiermee hoopte ik dat we Schaesberg niet aan voetballen lieten toekomen. Meteen na het eerste “fluitsignaal” begonnen we met het realiseren van bovengenoemde boodschap. Na amper 1 minuut te hebben gespeeld troffen we al doel en de minuten daarna de daaropvolgende doelpunten waardoor het team al binnen 10 minuten op 0-5 voorsprong stond.

Wat ik, Ralf en alle aanwezige supporters zagen, was een wedstrijd die zo letterlijk uit het voetbalboekje kon komen. De een na de andere combinatie, en deze werd zelfs vanuit de verdediging opgezet met hulp van het middenveld naar onze spitsen. Daarnaast een verdediging die stond als een huis, echt zo stevig. De tegenstander kon geen kant op en dat is exact wat we wilden bereiken, onderscheppen en meteen de omschakeling inzetten.

Zoals jullie konden opmaken uit de opstelling, spelen wij vrijwel altijd in een zg. 1-2-2-1 systeem. Dit betekent dat we bij balbezit over kunnen schakelen naar een 1-2-1-2 systeem waarbij 1 middenvelder een aanvallende rol aanneemt en een zg. aanvalsruit aanneemt. Uiteraard heb ik dit de spelers nog niet zo letterlijk uitgelegd, maar om het middenveld de opdracht te geven om zo te gaan staan bij balbezit en dus aanval, hoopte ik dat deze situatie automatisch werd gecreëerd en zo geschiedde.

Naarmate ons gehele team ouder wordt, kan ik op den duur het ook gaan hebben over spelsystemen en het doel daarvan. Dit is nu nog lang niet aan de orde, maar zal ik toch proberen dit automatisch erin te laten sluipen door ze op deze manier te coachen. Voordat we hier aankomen, zal ik eerst zonevoetbal moeten introduceren omdat dit daaraan ten grondslag ligt en een vereiste is om in een bepaald systeem te kunnen voetballen.

Wat mij ook opviel is dat ik afgelopen week tijdens de trainingen het met alle spelers (Team 1 & 2) heb gehad over omschakelen van kant. Mocht er aan 1 kant te veel tegenstanders staan, zal er automatisch ruimte zijn aan de andere kant. Ik heb toen aangegeven dat men heel makkelijk van de ene kant naar de andere kant kan spelen door gebruik te maken van elkaars linie. Dus van linksmidden, naar linksachter en van daaruit naar rechtsachter om zo bij rechtsmidden uit te komen om daar de ruimte op te zoeken en te gebruiken. Daarnaast ook goed het spel lezen om mee te lopen met waar het spel zich afspeelt. Dit betekent dus voor de spits meebewegen van links naar rechts (en vice versa) om zo aanspeelbaar te zijn.

En wat schetst mijn grote verbazing zonder dat ik daar ook maar 1 woord over heb gerept/gecoached: er werd zowaar van kant gewisseld door geweldig samenspel/combineren door het gehele team! Wat was dat zo mooi en geweldig om te zien, WOWWWWWW.

Dit alles werd ook bevestigd door een aanwezige “toeschouwer” in onze groepsapp. Met andere woorden, het werd gezien 😊.

Ondanks bovenstaande, heb ik toch een aandachtspuntje waar we in theorie op elke training veel aandacht aan besteden en dat is: passen en aannemen.

Dit ging vaak niet geheel vlekkeloos omdat er geen rust werd genomen. Uiteraard heb ik dit tijdens alle pauzemomenten even aangestipt: geen paniek, blijf rustig neem de bal aan kijk en pass dan!

Komende trainingen zullen we dit weer gaan herhalen omdat dit de basis vormt van het hele voetbalspelletje.

Al met al kan ik alleen maar met veel bewondering kijken naar de acties van de teams waar we met zijn allen trots op mogen zijn. En dit keer op keer, echt een genot.

Volgende week zal ik een mooi verslag kunnen schrijven van beide teams, heb er zin in!

Ik wens jullie allen nog een fijne zondag(avond).

Groetjes,

Dave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*