Zaterdag 28-10-2023 Wedstrijdverslag RKTSV JO10-2

Hi allen,

Dit weekend was de start van fase 2 voor ons team. Team 1 had helaas te veel afmeldingen waardoor de wedstrijd tegen ST Rood Groen LVC’01/Vijlen JO10-1 verplaatst moest worden. Een definitieve datum zal ik z.s.m. communiceren zodra de tegenstander intern heeft overlegd.

Voor de gladiatoren van Team 2 stond een uitwedstrijd tegen Sporting Heerlen/Kracht Nutrition JO10-2 op het programma.

Zoals ik al heb medegedeeld, heeft de KNVB ons team ingedeeld in de 3de klasse op basis van ons uitstekende voetbalspel van fase 1! Ik denk dat we hier met zijn allen alleen maar trots op kunnen zijn dat we zo gegroeid zijn met beide teams.

Sporting Heerlen/Kracht Nutrition JO10-2 – RKTSV JO10-2 -> 4 – 12

Voor mij was dit een heel zeldzaam moment om langs de kant te kunnen staan bij Team 2 om samen met Rick de kanjers te coachen.

Zoals de meeste toeschouwers op de trainingen wel een beetje kunnen zien, ligt de nadruk voor de trainingen op de maandagen vooral op de basis, techniek en afwerken. Op de woensdagen wordt er meer aandacht geschonken aan het voetballen op zich (positiespel). Hierbij pas ik de oefeningen aan op de geleerde basis en techniek die op de maandagen getraind worden.

Aangezien wij een klasse hoger zouden gaan voetballen, is de oefenstof vooral gebaseerd op het spelen in hogere klassen.

Het voetbalspel in hogere klassen kenmerkt zich vooral op:

– Sneller spel;

– Veel combineren/passen;

– Veel meer techniek;

– Veel meer voetballen zonder bal;

– Intensiever balcontact;

– Meer duels;

– En vooral sterkere tegenstanders.

De oefenstof voor het positiespel stond daarom vooral in het teken van spelen in een hogere klasse. Denk hierbij aan

Ø Het zoeken naar de vrije “man/vrouw” (medespeler) -> kaatsers aan beide kanten die meedoen bij de aanvallende partij waardoor er een overtal wordt gecreëerd;

Ø Omschakelen van kanten door de bal van links naar rechts en vice versa te laten lopen tijdens partijspellen -> gebruik maken van 4 goaltjes waarbij elk team in 1 van die goaltjes mag/kan scoren. Het doel hiervan is om enerzijds te bal rond te spelen maar vooral om aan te leren het spel te lezen en die kant te kiezen waar de meeste ruimte is;

Ø Meer kijken en hiermee zorgdragen dat je de makkelijkste weg kiest.

Met bovenstaande geleerd te hebben begonnen we ook meteen sterk aan het spel en werd het geleerde toegepast. Heel veel schitterende combinaties en veel rust aan de bal waardoor er attractief voetbal op de mat werd gelegd. Het effect van dit alles was meteen binnen 10 minuten zichtbaar en stonden we al op voorsprong. Deze voorsprong werd heel snel uitgebreid waardoor we uiteindelijk de rustpauze ingingen met een 0 – 7 voorsprong. Het was simpelweg weer een ontzettend genot om naar te kijken! Dit geeft zo’n ontzettende voldoening als trainer/coach zijnde om zo’n geweldig JO10 team bezig te zien, wedstrijd na wedstrijd, wat een kampioenen zijn het stuk voor stuk 😊.

Uiteraard waren er ook een aan aantal aandachtpuntjes die tijdens de rustpauze werden aangehaald. Men stond over het algemeen nog te veel stil waardoor er niet meteen voordeel kon worden gehaald bij balbezit. Zoals ik altijd zeg: “Voetbal ook zonder bal”.  Ook werd er een aantal keren aan de verkeerde kant verdedigd waardoor te veel ruimte werd weg gegeven en daardoor tegenstanders heel makkelijk vrij kwamen te staan met alle gevolgen van dien.

Op deze leeftijd wordt vaak het overzicht niet gehouden en vind men het leuk om zelf ook te kunnen scoren en jullie raden het al, te veel spelers in de aanval en te weinig terug in de verdediging. Hou je positie en zoek een vrije tegenstander en blijf hierbij staan. Hiermee zet je de tegenstander vast en zorg je ervoor dat deze niet aan voetballen toe kan komen.

Ook zagen we een paar keer bij balverlies geen achtervolging, ook dat kan toch iets beter.

Door het enthousiasme van het aanvallen werd heel vaak de moeilijkste weg gekozen: kijk beter om je heen want vaak staat er een medespeler dichterbij en in een betere positie dan de weg die je zelf voor ogen had. Zoals ik naast “Voetballen zonder bal” ook altijd zeg: “Het maakt niet uit wie er scoort, we scoren als hele team!”.

Al met al kunnen we terugkijken naar een geweldige zaterdag en was het voor mij echt genieten!

Ik wil wederom alle aanwezige supporters bedanken voor jullie aanwezigheid. Geloof me, dat betekent heel veel voor onze toppertjes.

Ik wens jullie allen nog een hele fijne zondag.

Groetjes,

Dave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*